تصفیه فاضلاب صنایع آبکاری

تصفیه فاضلاب صنایع آبکاری

با توجه به افزایش جمعیت و رشد صنعت، تقاضا برای آب، غذا و انرژی درحال افزایش است. در حال حاضر به دلیل تخلیه فاضلاب ­های صنعتی آلوده و یا تصفیه ­نشده به محیط زیست و کمبود منابع آبی، بحران آبی بیش از پیش پدید آمده است. یکی از صنایع پرخطر در این راستا، صنعت آبکاری می­ باشد. صنعت آبکاری فلزات یکی از اصلی ترین فرآیندهای شیمیایی است که حجم فاضلاب زیادی تولید می­کند. فاضلاب تولیدی این صنعت حاوی انواع مختلفی از مواد سمی مانند پاک کننده های قلیایی، سیانیدها، فلزات سنگین (عمدتا کروم، نیکل، روی و مس)، حلال های چربی زدایی، روغن و چربی است.

 

برای جلوگیری از اثرات مضر ناشی از وجود این مواد شیمیایی، بسیاری از روش‌های مرسوم به طور مستقیم برای تصفیه پساب آبکاری مانند تبادل یونی، فیلتراسیون غشایی و جذب سطحی مورد استفاده قرار می گیرند، اما به دلیل هزینه بالای سرمایه گذاری و بهره برداری، مشکلات تولید/دفع لجن، استفاده از این روش ‌های مرسوم با مشکلات بسیاری همراه است. صنایع همواره به دنبال روش های مناسب تری برای تصفیه فاضلاب جهت تصفیه پساب آبکاری بدون تولید پساب ثانویه هستند. به همین سبب روش های انعقاد و لخته ­سازی شیمیایی و انعقاد الکتریکی به جهت هزینه های عملیاتی و سرمایه­گذاری کمتر و تجزیه و تصفیه کامل آلاینده­ ها،نسبت به سایر فناوری های مرسوم، توجه زیادی را به خود جلب کرده­ است. در جدول زیر مقایسه روش های متعارف و روش های انعقاد و لخته­ سازی شیمیایی و انعقاد الکتریکی نشان داده شده است.

فرآیندهای متعارف فرآیند انعقاد شمیایی و انعقاد الکتریکی
تولید پساب ثانویه استفاده از مواد شیمیایی کم، تولید لجن کمتر، راندمان تصفیه بالا
تولید لجن زیاد تولید لجن کمتر
استفاده از مواد شیمیایی پر هزینه جهت تمیزکردن غشا و بازیابی جاذب ها استفاده از معرف های شیمیایی ارزان
آهسته بودن فرآیند سرعت بالا در تصفیه
عدم جداسازی کامل فلزات سنگین و نیاز به مراحل پیش و پس تصفیه راندمان بالای حذف فلزات سنگین

فرآیند انعقاد و لخته­ سازی شیمیایی

فرایند انعقاد و لخته سازی به معنای اضافه نمودن برخی شمیایی به پساب جهت تبدیل مواد محلول به مواد معلق و در نتیجه ته­ نشینی آن ها می باشد. به این ترتیب می توان حدود 80-90% مواد معلق را جداسازی نمود.

فرآیند انعقاد الکتریکی

فرآیند انعقاد الکتریکی دیگر روش موثر برای تصفیه فاضلاب آبکاری است. در روش الکتروشیمیایی با استفاده از الکترود های مناسب و ایجاد یک جریان الکتریکی، باعث تشکیل یون های فلزی می گردد که این یون های فلزی آزاد شده از الکترود ها با فلزات سنگین و مواد شیمیایی و آلاینده فاضلاب صنایع آبکاری پیوند برقرار کرده و با تشکیل لخته و ترسیب از فاضلاب جدا می گردند و به این طریق سبب تصفیه فاضلاب می شوند. به طور معمول جنس الکترودها در این فرآیند آهن و آلومینیوم می ­باشد. در بعضی موارد نیز از پلاتین و تیتانیوم استفاده می­ شود که منجر به افزایش هزینه های عملیاتی و بهره برداری می گردد. میزان pH در این فرآیند در گستره 8 تا 10 می باشد. بااین حال همانطور که در شکل زیر دیده می شود ترکیب دو فناوری اکسیداسیون پیشرفته و انعقاد الکتریکی به عنوان فرآیند پیشرو در تصفیه فاضلاب آبکاری در آینده مورد نظر می باشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *