قاتلان ریزنقش طبیعت

قاتلان ریز نقش طبیعت

ایسنا/اصفهان سیگار؛ جدا از آسیب‌هایی که برای انسان به همراه دارد، قاتلی ریزنقش برای طبیعت نیز محسوب می‌شود. چهار هزار ماده خطرناک موجود در فیلتر سیگارها، چه در زمان مصرف و چه هنگام رهاسازی در طبیعت نقش مخرب خود را به‌خوبی ایفا می‌کنند و بلای جان انسان، محیط‌ زیست و حیات موجودات بر روی زمین می‌شوند.
ته سیگار، زباله کوچکی که عده‌ ای به‌ راحتی هرجا برسند رهایش می‌کنند، بی‌خبر ازآنکه این زباله کوچک تا سال‌ ها باقی مانده و بر خاک، آب و تنوع زیستی تأثیرات مخرب و جبران ناپذیری برجای می‌ گذارد. مهم نیست این زباله‌ های کوچک را کجا رها کنیم، روی خاک، داخل جوی آب، روی آسفالت خیابان‌ ها و یا حتی در زمین سفت، در هر صورت تاثیرات مخرب این ماده خطرناک جبران ناپذیر است.
بر اساس گزارشی از خبرگزاری ان. بی. سی (NBC)، اگرچه تعیین تعداد ته سیگارهای دور ریخته شده دشوار است، اما برآوردها نشان می‌ دهد هر سال حدود ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد نخ سیگار در جهان تولید می‌ شود که فیلتر بیشتر آنها را در محیط زیست رها می‌کنند. از جمله ذرات موجود در فیلتر سیگار که برای محیط زیست خطرناک است، استات سلولز است که نوعی پلاستیک است و حداقل ده سال طول می‌ کشد تا در طبیعت تجزیه و نابود شودنتایج برآوردی دیگر حاکی از این است که کاغذ دور فیلتر سیگار از بهترین جنس کاغذ یعنی «ورق‌های شیت» است که برای تولید آن درختان زیادی نابود می‌شوند.
غزاله فریدی‌ زاد از واحد تحقیق و توسعه شرکت مهندسی کاشفان نیلفام در گفت‌وگو با ایسنا درباره عوارض زیست‌ محیطی ته سیگارها و رها کردن این زباله‌ های کوچک در محیط‌ زیست، معتقد است که محیط‌ زیست و طبیعت هدیه‌ ای است الهی که ادامه زندگی انسان و موجودات به آن وابسته است.
او با بیان اینکه تجارت و تولید سیگار از نظر سوددهی و اقتصادی در جهان امروز در مرتبه سوم اهمیت پس از نفت و جنگ‌ افزار قرار داد، می‌گوید: چرخه تولید و مصرف سیگار از مرحله پرورش گیاه تنباکو تا بسته‌ بندی و دفع ته سیگار، آسیب‌های سنگینی بر سلامتی محیط‌ زیست وارد می‌کند. رها کردن ته‌ مانده‌ های سیگار، در محیط‌ زیست به سبب دربرداشتن مقادیر بالایی از سموم، موجب آسیب جدی به محیط‌ زیست می‌ شود.
این محقق ادامه می‌دهد: ته سیگارها پسماندهایی هستند که با وجود اندازه کوچکشان، نه‌ تنها موجب ایجاد منظره‌ های زشت در محیط‌ زیست می‌ شوند، بلکه باعث تولید مواد سرطان‌ زا و سمی و آلودگی خاک و آب و حیات‌ وحش می‌شوند. به صورتی که هر یک ته سیگار منجر به آلودگی ۱۰۰۰لیتر آب آشامیدنی می‌ شود.
فریدی‌زاد در مورد سمیت ته سیگار این‌ گونه می‌گوید: یک ته سیگار در هر یک لیتر آب، ‌در مدت چهار روز نیمی از ماهی‌ های درون آن آب را می‌ کشد. ته سیگارها، ۳۶ درصد از کل زباله‌ های قاب ل‌مشاهده در سطح جهان و ۲۰-۵۰ درصد از زباله‌ های جمع‌آوری‌ شده از جاده‌ ها و خیابان‌ ها را تشکیل می‌ دهند. به گفته او، بر اساس آمار رسمی، سالانه ۱.۲-۰.۸ میلیون ته سیگار در دنیا تولید می‌ شود و پیش‌بینی می‌ شود تا سال ۲۰۲۵، تولید ته سیگار تا ۲۵ درصد افزایش یابد، به‌ طوری‌ که در هر مترمربع، یک ته سیگار مشاهده می‌ شود.این محقق از جمله ذرات موجود در ته سیگار که برای محیط‌ زیست بسیار مضر است را استات سلولز که نوعی پلاستیک است معرفی می‌ کند و می‌افزاید: حداقل ده سال طول می‌ کشد تا این ماده در طبیعت تجزیه و نابود شود. این ماده قابل‌ تجزیه بیولوژیکی نیست. بنابراین، امواج فرابنفش نور خورشید در شرایط مطلوب محیطی قادر به تجزیه این مواد به ترکیبات ساده‌تر است، اما  منجر به حذف کامل آنها نشده  و  در  خاک  یا  آب  رقیق  می‌ شوند. در نهایت  موادی  که  موجب  مرگ  میلیون‌ ها پرنده و آبزی تالاب‌ ها، دریاچه‌ ها، رودخانه‌ ها و اقیانوس‌ ها می‌شوند در منابع آبی گسترش‌ یافته و درنهایت وارد چرخه زندگی انسان می‌ شود.
فریدی‌ زاد به مطالعات مختلف بررسی‌ شده­ اشاره و تأکید می‌ کند:  ته سیگارهای کنار جاده ه­ا موادی همچون آرسنیک، نیکوتین و هیدروکربن‌ ­های آروماتیک چند حلقه ­‌ای به محیط اطراف آزاد می ­‌کنند و باعث آلودگی محیط‌ زیست می‌ شوند. به‌علاوه در مطالعات مختلف نشان داده است که افزودن ته سیگار به محیط، موجب بی­‌ تحرکی و مرگ آبزیان، بروز اختلالات ساختاری و فیزیولوژیکی و آسیب در DNA سلول­‌ های آن­ها خواهد شد.
او ادامه می‌دهد: از سوی دیگر دود و ته سیگار بر سلامتی انسان نیز تأثیر بسیار زیادی دارد. به‌گونه‌ ای که یکی از عوامل مؤثر بر روماتیسم مفاصلی، التهاب روده، تغییرات فیزیکیشیمیایی پوست انسان، عفونت و سرطان ریه است.
این محقق از یک شرکت مهندسی در اصفهان در پاسخ به اینکه وضعیت این ماده مخرب در کشور به چه صورت است؟ یادآور می‌ شود: بر اساس آمار، در کشور ایران سالیانه در حدود ۳۷۲ هزار کیلوگرم ته سیگار در محیط‌ زیست رها می‌ شود. همان‌طور که ذکر شد، ته سیگار دارای مواد غیرقابل تجزیه است و به این صورت تصفیه‌ خانه‌ ها و پکیج‌ های تصفیه آب و فاضلاب قادر به تصفیه مواد آلی سنگین نبوده و احتمال ورود این مواد به آب مصرفی مردم بسیار زیاد است.

فریدی‌ زاد می‌ گوید: بر اساس برآورد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، مصرف سالانه سیگار حدود ۴۰ میلیارد نخ است و بر اساس برآورد وزارت صمت کشور، مصرف سالانه سیگار حدود ۵۵ میلیارد نخ است و حدود ۵۰ درصد این مقدار در طبیعت رها می‌ شود.

 

او همچنین می‌افزاید: بر اساس برآورد بهداشتی، هر عدد ته سیگار در صورت بارندگی حدود یک مترمکعب زمین را آلوده می‌ کند. با توجه به موارد فوق ته سیگارها یکی از مهم‌ ترین پسماند های جهان و علل اصلی نگرانی در خصوص آلودگی محیط‌زیست هستند. به همین سبب استفاده از راهکارهای مناسب برای بازیافت آنها امری بسیار حیاتی است.
روش‌ های بازیافت ته سیگارها
این محقق این شرکت دانش‌ بنیان در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌ توان برای بازیافت این ماده اقدام کرد؟ می‌ گوید: امروزه روش‌ های بسیاری برای بازیافت ته سیگار مطرح‌شده است. که از جمله آنها م ی‌توان به چند مورد اشاره کرد. تولید آجر بازیافتی از ته سیگار با کاهش ۵۸ درصدی مصرف انرژی یکی از روش‌ها است.آجر تولیدی با استفاده از ضایعات سیگار بسیار ارزان‌ تر از آجرهای معمولی است و انرژی کمتری را هم مصرف می‌ کند. انرژی مصرفی برای تولید این آجرها ۵۸ درصد کمتر است که در نتیجه عایق‌تر بوده و هزینه گرمایش و سرمایش را هم کاهش داده و به‌واسطه وزن اندک به‌ راحتی جابجا می‌ شود.
به گفته این محقق، جلوگیری از زنگ‌زدگی فولاد با مواد شیمیایی استخراج‌ شده از فیلتر سیگار نیز راهکاری دیگر است. وقتی فیلتر سیگار در آب فروبرده می‌ شود، ۹ ماده شیمیایی متفاوت را تولید می‌کند. آغشته کردن سطح لوله‌ های فولادی به این مواد از خوردگی آنها جلوگیری کرده است. این‌گونه لوله‌ ها به‌طور گسترده در صنایع نفتی مورد استفاده است.
فریدی‌ زاد اضافه می‌ کند: تولید کربن فعال برای زدودن فلز سنگین کروم از محلول‌ های آبی نیز به‌عنوان روشی دیگر در نظر گرفته می‌ شود. ته‌ سیگارها می‌ توانند به سبب عمل کربونیزاسیون، به کربن‌ های فعال با سطح مخصوص بالا تبدیل شوند و می‌ توانند در فرآیند تصفیه آب و پکیج‌ های تصفیه آب استفاده شوند. با کربونیزاسیون در دمای بالا، ته سیگارها تبدیل به ماده‌ ای مناسب برای محیط‌ زیست شده و مشکل آلودگی آن در محیط‌ زیست از بین می‌ رود.

او، استفاده از ته سیگار در آسفالت، استخراج استات سلولز تولدی موادی همچون فریم عینک، عروسک، جاکلیدی و استفاده از ته سیگار در تولید بتن سازه­ای را راهکارهای دیگر عنوان می‌ کند و می‌ گوید: استفاده از ته سیگارها به‌عنوان ماده افزودنی در آسفالت نیز مدنظر است. این امر منجر به افزایش مقاومت مارشال آسفالت، افزایش روانی و انعطاف‌پذیری مخلوط آسفالتی گرم، افزایش شاخص پایداری و کاهش تغییر شکل‌ های دائمی می‌ شود. همچنین استفاده از ته سیگار در تولید بتن سازه­ای نیز منجر به افزایش مقاومت بتن می‌ شود.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *