تجهیزات تصفیه خانه فاضلاب

در حالی که فاضلاب می تواند منشا بزرگی برای آلودگی باشد، می تواند در صورت تصفیه مناسب منبع قابل توجهی برای استفاده مجدد آب نیز باشد. شرکت مهندسی کاشفان نیلفام با نگاهی ژرف به اهمیت استفاده مجدد از پساب در عصر حاضر، در طراحی و اجرای پکیج های تصفیه خانه فاضلاب سابقه درخشانی دارد.ادر بخش بعدی تجهیزات و مراحل مختلف برای پکیج تصفیه فاضلاب قابل بررسی است.

انواع تجهيزات پکیج تصفيه آب و فاضلاب

ته نشينی مقدماتی

ته نشينی مقدماتی برای ته نشينی ذرات ايجاد کننده کدورت مثل ماسه، شن و مواد آلی مانند هوموس مورد استفاده قرار می گيرد.
ضمن اينکه اغلب در اين مرحله از ته نشينی ساده استفاده می شود ولی با اين وجود دوز کمی از يک پليمر نيز جهت حذف موثر کدورت مورد استفاده قرار می گيرد.

انعقاد و لخته سازي

در بسياری از فاضلاب هاي صنعتی ذرات شناور به سادگی شناور نمی شوند، اين ذرات به دليل اين که يکديگر را دفع می کنند و يا دارای قطر بسيار کمی هستند با سرعت کم ته نشين مي شوند (مثل ذرات کلوئيدی ) و به راحتی از آب جدا نمی شوند با استفاده از مواد شيميايی خاص، تحت فعل و انفعالات شيمی -فيزيکی اين ذرات بی بار شده و يکديگر را جذب نموده و تشکيل تجمع و توده ذرات را داده و به اين ترتيب ذرات درشت تري را تشکيل می دهند و اين ذرات به علت وزن خود ته نشين مي گردند.

تصفيه بيولوژيکي

تجزيه مواد آلی ( اکسيداسيون مواد آلی) توسط ميکروارگانيسم ها انجام می گيرد. اصولاً سيستم های ميکروبيولوژيکی را به دو گروه متفاوت تقسيم می کنند :
سيستم هايی که در آن ها ميکروارگانيسم ها به سطحي که در مجاورت اکسيژن ( هوا) و مواد غذايی ( پساب ) می باشد چسبيده و به اين سيستم رشد چسبيده يا Fixed Film يا سيستم بيوفيلمی می گويند .

سیستم هايی که در آن ها ميکروارگانيزم ها به صورت شناور و در محيط مايع که حاوی مواد غذايی نيز می باشد ( فاضلاب) شناور و معلق نگه داشته شده و هوا به صورت حل شده در اين محيط به مصرف ميکروارگانيزم ها می رسد. نمونه مشخص اين سيستم، سيستم های هوادهی و لجن فعال شده ، لاگون های هوازي و . . . می باشد .

از نظر مصرف اکسيژن نيز سيستم هاي بيولوژيکی را به گروه های مختلف تقسيم می کنند :
سيستم های هوازی يا Aerobic
سيستم های غير هوازی يا Anaerobic

فرآيند لجن فعال

اين روش بر مبنای رشد بيولوژيکی شناور ( توده های ميکروبی غوطه ور در فاضلاب ) که در تجزيه مواد آلی محلول فاضلاب فعال می باشند، شکل گرفته است. پساب ( فاضلاب ) که دارای مواد آلی و مواد مغذی برای رشد بيولوژيکی می باشد وارد مخزن هوادهي مي گردد. در اين مخزن هوا برای ايجاد اکسيژن محلول در محيط به فاضلاب از طريق سيستم هوادهی مکانيکی ( سطحی ) و يا به وسيله هوادم های فشاری ( کمپرسور ) به فاضلاب افزوده می شود .
ميکروارگانيسم هاي موجود در مخزن هوادهی با استفاده از مواد آلی موجود درفاضلاب و اکسيژن محلول رشد نموده و به اين ترتيب مواد آلی محلول تبديل به جرم ميکروبی ( نا محلول ) می گردد. برای افزايش بازدهی فرآيند تصفيه جرم ميکروبی تشکيل شده را دوباره همراه فاضلاب خام وارد مخزن هوادهی می سازد.

تصفيه لجن

در تصفيه فاضلاب مقدار زيادی لجن توليد می شود که همان مواد ته نشين ده می باشند و اين مواد بايد به يکي از روش های سوزاندن، کمپوست کردن و يا دفن کردن رفع گردد. معمولاً لجن اوليه و لجن مازاد بيولوژيکی به عنوان لجن های قابل دفع درتصفيه خانه ها وجود دارند که بايد به نحو مناسبی جمع آوری، تثبيت و سپس دفع گردد.

لجن توليد شده در نقاط مختلف تصفيه خانه طي مراحل زير قابل دفع می شود: حفظ و نگهداری لجن قبل از تصفيه / تغليظ لجن برای ساده تر نمودن هضم بيولوژيکی و يا خشک نمودن/ تثبيت لجن به روش های هضم هوازی و هضم بی هوازی / تغليظ مجدد لجن تثبيت شده / خشک کردن کامل لجن (فيلتر خلا ، فيلتر تحت فشار ، سانتريفيوژ ، با استفاده از گرماي خورشيدی) / از بين بردن مواد خشک کننده

تجهيزات پيش تصفيه فاضلاب

پیش تصفيه آماده کردن فاضلاب خام براي انجام يک تصفيه مناسب قبل از رسيدن آن به تصفيه خانه است . هدف از انجام اين فرايند تا حد امکان کاهش با تصفيه در واحد هاي اصلي تصفيه خانه و نيز کاهش ميزان سائيدگي و آسيب واحد ها و تجهيزات است.

1- آشغالگير ( Bar Screen)

آشغالگیر معمولاً اولین واحدی است که در تصفیه­ خانه ­های فاضلاب به­ کار گرفته می شود و هدف آن جداسازی مواد جامد شناور و غوطه ور از فاضلاب و جلوگیری از لطمه زدن به تلمبه ها و یا ورود به واحدهای بعدی و اختلال در کار آن­هاست.

واحدهای فرآیند تصفیه­ خانه از آشغالگیر تا واحد گندزدایی پساب همانند حلقه ­های زنجیر به هم مرتبط هستند، عدم کار مناسب هر واحد می ­تواند در واحد بعدی اختلال ایجاد کند. لذا با توجه به انتخاب صحیح تجهیزات هر واحد از ضروریات کار صحیح تصفیه خانه می­باشد.

انتخاب نوع آشغالگیر

در طراحی آشغالگیرها، ممکن است این موضوع مطرح شود که آیا هنگام بهره برداری لازم است، تعداد واحدهایی که در مدار قرار می­گیرند، متناسب با تغییرات مقدار جریان تغییر داده شود، یا تمام واحدهای آشغالگیری بدون توجه به مقدار جریان فاضلاب در مدار قرار گیرند. در انتخاب نوع آشغالگیر توجه به نکات زیر دارای اهمیت است:
الف- میزان فاضلاب ورودی
ب- نوع فاضلاب (خانگی یا صنعتی)
ج- امکانات اولیه (برق، آب، جاده دسترسی)
د- نحوه بهره برداری و نیروی متخصص ماهر

آشغالگير ها دو نوع هستند :
آشغالگير هاي ميله ای
آشالگير ها با منافذ بسيار ريز

2- دانه گير ( Grit removal)

در اکثر شبکه هايی که پساب شهری با آب باران مخلوط شده باشد مقدار قابل ملاحظه ای سنگ ريزه و شن وجود دارد و اگر از مسير جريان جدا نشود اشکالات زيادی در قسمت های مکانيکی واحد هاي تصفيه به وجود می آورند. در كليه دانه گير­هايی كه تاكنون توسط شركت مهندسی کاشفان نیلفام طراحی و ساخته شده است تمام پارامترهای مربوط به حوض دانه گيری اعم از طول، عرض، ارتفاع و مقطع كانال دانه گير و عوامل دخيل در طراحی دانه روب اعم از استحكام سازه فلزی، ديناميک و پروسه عملكردی دانه روب و نحوه پمپاژ دانه ها و همچنين سيستم دانه شويي كاملاً بر پايه اصول مهندسی، طراحی و با نرم افزارهای مهندسی مناسب شبيه سازی شده تا استفاده کننده در فاز اجرا با هيچ مشكلی روبرو نشود.

3-مخزن متعادل ساز:

از آن­جا که دبی ورودی پساب به پکیج در ساعات مختاف شبانه روز با یکدیگر متفاوت می باشد، د رطراحی پکیج مخزن متعادل ساز در نظر گرفته می شود تا پساب به صورت یکسان و ثابت وارد دستگاه گردد و از وارد شدن شوک های ناگهانی به دستگاه پیشگیری شود.

4-مخزن آنوکسیک:

در رآكتور انوكسيک فرآيند دنيتريفيكاسيون اتفاق می افتد که اكسيژن محلول تقريبا در حدود 0.2-0.5 mg/l می باشد. در اين فرآيند باكتری ها اكسيژن نيترات موجود را برای استفاده از اكسيژن استفاده می كنند.
در اين قسمت از آكنه های دارای سطح موثر بالایی به عنوان بستر بيوفيلم جهت محيطی برای رشد ميكروارگانيسم ها استفاده می شود. پکینگ مدیا ثابت و معلق مورد استفاده در واحد آنوكسيك بدون افزايش فضاي اشغالي، سطح رشد ميكروارگانيسم ها را مي افزايد.

5-مخازن هوادهی:

مخازن هوادهی داراي بيشترين كاربرد و كارایي بالا در تصفيه فاضلاب هستند. از طرف ديگر فرآيندهاي رشد ثابت داراي پايداري در برابر شوک­ های آلی و هيدروليكی می باشند. لذا با قرار دادن بستر هاي رشد ثابت در داخل مخزن هوادهی، اين دو مزيت در يكجا جمع شده است.

وجود بسترهای رشد ثابت داخل مخزن سبب می شود که توده ميكروبی به آنها چسبيده و موجب افزايش ميزان بار سلولي استخرهاي هوادهي بدون افزايش بار جامدات ورودی به حوضچه ته نشينی ثانويه شود.

اجزایی که بر روی یک بستر قرار می گیرد تا یک بیو فیلم را تشکیل دهد بصورت زیر می باشد:
بستر (مدیا) ß بیوفیلم ß فیلم مایع ß لایه حجمی مایع
از مزایای خاص این فرایند میشود به افزایش غلظت لجن( MLSS) بدون بارگذاری بالای جامدات در ته نشینی، پایداری در برابر شوک بارگذاری های هیدرولیکی و آلی، افزایش راندمان حذف مواد مغذی، بهبود شاخص حجمی لجن و غیره اشاره نمود.

– هدف از کاربرد مدیا در مخازن هوادهی:

افزایش زمان ماند سلولی و کاهش حجم لجن
انعطاف پذیری نسبت به شوکهای آلی و هیدرو لیکی
افزایش نرخ بارگذاری از 1/. تا4/. به 1-4 گیلوگرم BOD برای هرمتر مکعب
کاهش SVI و بهبود ته نشینی (30-50 درصد)
قابلیت جابه جایی مدیا

6-حوضچه گند زدایی:

فاضلاب خروجی از قسمت ته نشينی جهت گندزدايی و حذف انگل ها و ميكروب­ های موجود در فاضلاب به حوضچه تماس كلر هدايت می شود. تعدادی از میکروب­ های بیماری زا احتمالاً در محیط فاضلاب نابود خواهند شد ولی تعدادی از آن­ ها می توانند مقاومت کرده و در پساب خروجی ته نشینی نیز حضور داشته باشند. از آنجائیکه پساب این پکیج می ­تواند به مصارف گوناگون برسد به منظور حفظ کیفیت و جلوگیری از انتشار عوامل بیماری­ زا در محیط، پساب خروجی باید گندزدایی شود. در این راستا استفاده از کلر به عنوان یک ماده اکسید کننده قوی که در غلظت و زمان تماس کافی باعث مرگ این میکروب ها می گردد مطرح است.

7-فیلتر شنی:

فيلترهای شنی تحت فشار به منظور حذف مواد معلق و کلوئيدی در پساب خروجی استفاده می شود.


جهت کسب اطلاعات بیشتر با همکاران ما در بخش فروش تماس حاصل فرمایید